در این مقاله قصد داریم به صورت جامع تمامی سوالات ، پرسش ها و جستجوهای شما را در خصوص طرح توجیهی فنی و اقتصادی با راهنمایی و گرفتن پاسخ پرسش ها از آقای دکتر امین نعیم آبادی پاسخگو باشیم.
فهرست مطالب:
در مقالات قبلی، با امکانسنجی و تهیه طرح توجیه فنی و اقتصادی در صنعت ساختمان شامل تعاریف امکان سنجی فنی ، امکان سنجی اقتصادی ، توانایی سازمان حامی در اجرای پروژه ، شرایط چارچوبی که پروژه در آن انجام می شود (به ویژه وضعیت حقوقی) و پذیرش ذینفعان (به عنوان مثال امکان سنجی سیاسی) آشنا شدیم. همچنین بررسی نمودیم که مطالعه امکان سنجی چیست و چگونه برای پروژه خود در صنعت ساختمان یک طرح توجیه فنی و اقتصادی تهیه نماییم ؟
و اینکه چه چیزی در گزارش مطالعات امکان سنجی گنجانده میشود. با امکان سنجی فنی ، امکان سنجی اقتصادی ، امکان سنجی قانونی ، امکان سنجی عملیاتی و امکان سنجی زمانی نیز آشنا شدیم. کنترل نمودیم که 7 مرحله برای انجام یک مطالعه امکان سنجی کدام است و انجام یک مطالعه امکان سنجی چگونه است.
انواع تهیه طرح توجیهی فنی و اقتصادی شامل طرح توجیهی ایجادی ، طرح توجیهی توسعه ای و طرح توجیهی افزایش سرمایه را تعریف نمودیم. تعریف نمودیم که انواع ریسک سرمایه گذاری چیست؟ و چه پارامترهایی را بایستی در کنترل ریسک ها لحاظ نماییم. هلدینگ طاها بعنوان مرجع تخصصی مطالعات امکان سنجی و تهیه طرح توجیهی فنی و اقتصادی در کشور در کنار سرمایه گذاران و سازندگان محترم از مرحله امکان سنجی تا بهره برداری میباشد.
طرح امکان سنجی چیست و ضرورت تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی کدام است ؟
پس از درج مقالات گذشته ، سوالات زیادی در خصوص جزئیات انجام یک طرح توجیهی فنی و اقتصادی صحیح و قابل استاند از طرف مخاطبین وب سایت مطرح شد. لذا بر آن شدیم که در یک مقاله جامع و کاربری ، گام به گام تنظیم و تعریف یک طرح توجیهی نمونه و استاندارد را تعریف نماییم.
1- امکانسنجی چیست ؟
امکان سنجی یک تجزیه و تحلیل است که کلیه فاکتورهای مربوط به پروژه را شامل می شود از جمله ملاحظات اقتصادی، فنی، حقوقی و برنامه ریزی. تا بتوانید احتمال موفقیت در اجرای پروژه را مشخص کنید. مدیران پروژه از مطالعات امکان سنجی برای تشخیص جوانب و منافع انجام یک پروژه قبل از اینکه وقت و هزینه زیادی را در آن سرمایه گذاری کنند ، تشخیص دهند. مطالعات امکان سنجی همچنین می تواند به مدیریت شرکت اطلاعات مهمی را ارائه دهد که می تواند مانع از ورود شرکت کورکورانه به مشاغل پرخطر شود.
2- امکان سنجی به انگلیسی چه میشود ؟
معادل امکانسنجی در انگلیسی feasibility study می باشد .
3- آیا امکانسنجی بازار ، پروژه ، محصول ، راه اندازی کارخانه ، تولید و … با یکدیگر متفاوت است ؟
امکانسنجی در تمام انواع خود یک خط روند و مفاهیم واحد را دارد اما بدیهی است که در مطالعات و تحلیل ها با یکدیگر متفاوت است. برای انجام یک امکانسنجی فنی و اقتصادی دقیق و صحیح لازم است تیم اجرایی کار دارای سوابق کافی بوده تا بتواند خروجی صحیحی را به شما ارائه نماید. امکانسنجی با نرم افزارها همچون comfar و یا امکانسنجی با اکسل نیز انجام میشود. بدیهی است امکانسنجی کامل و جامع است که هم جنبه فنی و سایر جنبه ها همچون مالی ، اقتصادی ، حقوقی ، بازار و … در آن درج گردد تا سرمایه گذار بتواند با خیال راحت نسبت به سرمایه گذاری خود در آن صنعت خاص بپردازد.
4- آیا تدوین طرح توجیهی و فرمت آن برای سالهای مختلف همچون 2022 یا 1401 با سالهای 2021 یا 1400 متفاوت است و فرقی دارد که طرح در فایل اکسل یا pdf یا پاورپوینت و … توسط شرکت های مطالعاتی ارائه گردد ؟
پاسخ مشخص است که خیر ، هر یک از مجموعه ها ، شرکت ها یا مهندسین مشاور در یک قالب و فرمت گزارش امکانسنجی و تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی را ارائه می نمایند. اما آنچه مهم و دارای اهمیت است این است که کار توسط یک مجموعه توانمند و با تجربه انجام شود و به همه جنبه های مختلف طرح و سرمایه گذاری در حال انجام پرداخته شود.
5- امکانسنجی یک سب و کار با یک پروژه صنعتی یا ساختمانی یا تولیدی با یکدیگر متفاوت است ؟
بله ، همانطور که در سوال سوم شما عرض نمودم ، در ماهیت و خط روند تدوین کلیه طرح های توجیهی فنی و اقتصادی با یکدیگر یکی است اما در جزئیات و تحلیل ها با یکدیگر به صورت کامل متفاوت است.
6- آیا گروه سرمایه گذاری و فنی مهندسی طاها ، کلیه مراحل تحقیقات یا مطالعات بازار ، مطالعات فنی ، مطالعات اقتصادی ، مطالعات حقوقی و غیره را به صورت کامل انجام می دهد و آیا همه گروه ها می توانند به شما برای انجام پروژه هایشان یا تدوین گزارش هایشان مراجعه نمایند ؟
گروه طاها به صورت خاص و تخصصی گزارشات امکانسنجی و فنی اقتصادی مربوط به پروژه ها و صنعت ساختمان را پوشش می دهد . لذا پیشنهاد بنده این است که کارآفرینان و سرمایه گذاران برای تدوین گزارشات توجیهی فنی و اقتصادی خود به شرکت های تخصصی مراجعه نمایند بدیهی است گروه طاها و دامنه ارتباطات و شناخت این شرکت ها و مجموعه های تخصصی می تواند به مشتریان خود مشاوره رایگان ارائه نماید و آنها را در مسیر یک کار تخصصی و دقیق قرار دهد. لذا در صورتی که سوالی داشتید پیشنهاد می نمایم فرم مربوطه را تکمیل و با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
7- روند شروع یک ایده اولیه تا اجرای یک طرح یا پروژه چگونه است ؟
تصویر ذیل می تواند تعریفی اولیه از این مسیر به شما ارائه نماید. در هر حالت مطالعات و پژوهش ها و تحقیقات بازار می تواند کمک بسیار زیادی در تصمیم گیری های شما برای سرمایه گذاری نموده و عملا امکان سنجی و تهیه طرح توجیهی فنی و اقتصادی مهم ترین بخش از شروع یک پروژه و کسب و کار موفق است.
8- تاکنون چه تعداد پروژه توسط گروه سرمایه گذاری و فنی مهندسی طاها انجام شده است و آیا شخص دکتر امین نعیم آبادی بر روی همه این طرح ها کنترل و نظارت دارد ؟
تاکنون بیش از 1000 پروژه در گروه سرمایه گذاری و فنی مهندسی طاها مورد ارزیابی و تدوین امکانسنجی و طرح توجیهی فنی و اقتصادی قرار گرفته است . بله ، بنده بر روی تمامی کارهایی که توسط تیم متخصص و متعهد مجموعه انجام میشود نظارت داشته و تک تک آنها را به شخصه بررسی و کنترل می نمایم.
9- برای مطالعه و آموزش در زمینه تهیه و تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی چه کتابی را پیشنهاد می دهید و اینکه آیا شما آموزش حضوری یا غیر حضوری نیز ارائه می نمایید ؟
کتاب آشنایی با طرح هاي توجیهی کسب و کار نوشته آقای رضا فریدون نژاد از همکارانمان در این حوزه کتاب مناسبی است. همچنین علاقمندان می توانند از طریق مدرسه کسب و کار گروه آپان به آموزش در این حوزه هم به صورت حضوری و هم غیر حضوری اقدام نمایند.
خلاصه ای از معرفی مطالعات امکان سنجی و تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی
طرح توجیهی چیست؟
طرح توجیهی واژه اي که این سال ها زیاد شنیده ایم ، براي اخذ تسهیلات بانکی یا اخذ مجوز از سازمان هاي دولتی مانند سازمان صنعت معدن تجارت و یا جهاد کشاورزي و … به وجود طرح توجیهی نیاز پیدا کرده ایم. طرح توجیهی نیاز اولیه یک کارآفرین است حال چه براي یک کسب و کار کوچک چه می باشد و عبارتست از گزارشی که توجیه پذیري Feasibility Study احداث یک مجتمع عظیم صنعتی و تولیدي .
طرح توجیهی معادل واژه انگلیسی یک طرح را از جنبه هاي مختلف بازار، فنی، مالی و اقتصادي مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد. مقصود از طرح هر پروژه صنعتی و یا خدماتی می باشد که پس از اجرا و در نهایت منجر به ارائه یک محصول و یا خدمت به مصرف کنندگان میانی و یا نهایی می گردد.
یک طرح ممکن است شامل احداث یک کارخانه تولیدي و یا افزایش یک خط تولید به خطوط تولید یک کارخانه موجود و یا تأسیس یک شرکت خدماتی رفاهی باشد. براین اساس می توان جهت تحلیل و بررسی هر تصمیم سرمایه گذاري یک گزارش توجیهی آماده نمود. طرح توجیهی ، شامل نماي کلی پروژه یا فعالیت اقتصادي و کسب و کاري است که قصد راه اندازي آن را دارند.
پیش از شروع هر فعالیتی، در نظر گرفتن عوامل و شرایط موجود و بررسی آنها در موفقیت و پپش برد کسب و کار نقش اساسی ایفا می کند؛ چرا که هر فعالیتی که بدون تدبیر و برنامه ریزي آغاز شود ، محکوم به شکست خواهد بود.
طرح توجیهی زوایاي سرمایه گذاري از قبیل میزان سرمایه گذاري ، وضعیت بازار و وضعیت موجود یک طرح را براي سرمایه گذار روشن می کند تا سرمایه گذار بتواند تصمیم گیري راحت و درستی از مسیر انتخابیش داشته باشد.
بخش هاي مختلف یک طرح توجیهی فنی و اقتصادی کدامند ؟
بخش اول – مطالعات بازار : معادل واژه انگلیسی Market Study بوده که جنبه هاي مختلف بازار محصولات و یا خدمات پیش بینی شده براي طرح از جمله عرضه، تقاضا، مصرف، بازار هدف و سایر موارد را مورد مطالعه و بررسی قرار می دهد.
بخش دوم – توجیه پذیري فنی: معادل واژه انگلیسی Technical Feasibility می باشد که در این بخش ابعاد مختلف فنی طرح از جمله دانش فنی مورد استفاده، ظرفیت، محل اجرا، ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز و ساختار اجرائی آن را مورد مطالعه قرار می دهد.
بخش سوم – تجزیه و تحلیل مالی: معادل واژه انگلیسی Financial Analysis می باشد که در آن شاخص هاي مختلف مالی و سودآوري طرح با استفاده از اطلاعات بخش هاي قبلی گزارش و براساس اصول و استانداردهاي اقتصاد مهندسی بدست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و براساس آن شاخص ها در خصوص اجرا و یا عدم اجراي طرح تصمیم گیري می شود.
نخستین مرحله از فرایند بررسی توجیه پذیري هر طرحی مربوط به مطالعات بازار آن می باشد. هر طرحی با توجه به ماهیت آن داراي محصولات یا خدمات (که در حالت کلی محصول نامیده می شود) گوناگونی می باشد که هدف از اجراي آن طرح، ارائه محصول به بازار مصرف است.
براین اساس پس از شناسایی بازارهاي مصرف محصول و تعیین بازار هدف مورد نظر بایستی به بررسی همه جانبه این بازار اهتمام ورزید. مهم ترین مواردي که در مطالعات بازار طرح ارائه می گردد شامل تعیین آمار مربوط به میزان تولید، واردات، صادرات و مصرف محصول مورد نظر در طی سالهاي مختلف در کشور و همچنین پیش بینی این موارد در طی سالهاي آتی می باشد.
پیش بینی تقاضا به عنوان یکی از مهمترین ارکان مطالعه بازار می باشد. بطوریکه با استناد به پیش بینی هاي انجام شده تحلیل وضعیت آینده صنعت مورد بررسی صورت می پذیرد. روش هاي مختلفی براي پیش بینی تقاضا در سالهاي آتی وجود دارد که انتخاب روش مورد نظر متأثر از دو عامل زیر می باشد.
1. نوع محصول به لحاظ مصرفی، واسطه اي، سرمایه اي بودن
2. آمار و اطلاعات در دسترس
آشنایی با انواع طرح هاي توجیهی
یک طرح توجیهی، همان طور که از نامش پیداست، براي توجیه نمودن سرمایه گذار (اعم از بانک، سازمان، شرکت و یا شخص) تنظیم می شود و هرچه دقیق تر نوشته شود؛ سرمایه گذار، راحت تر می تواند تصمیم بگیرد که آیا این طرح می تواند خواسته هاي او را برآورده کند یا خیر؟ در تنظیم یک طرح توجیهی باید سعی نمود واقعیت ها را بیان کرد و تمامی داده ها با منبع و مرجع معتبر ارایه گردد و همچنین تا حد امکان، از فرضیات نادرست دوري جست.
1- طرح ایجاد
به طرحی گفته می شود که براي یک واحد تولیدي که هنوز راه اندازي نشده، نگاشته می شود. در تنظیم این نوع طرح از اصطلاحات « طرح ایجاد » استفاده می شود. « مورد نیاز » و « موجود »
2- طرح توسعه
به طرحی گفته می شود که براي یک واحد تولیدي داراي پروانه بهره برداري، نگاشته می شود. این طرح براي توسعه یک واحد تولیدي، اعم « طرح توسعه » از افزایش ظرفیت یا افزودن خط تولید جدید، می تواند کاربرد داشته باشد.
طرح هاي توسعه معمولاً در پرداخت وام در اولویت قرار دارند. دلیل آن می تواند وجود توانایی براي بازپرداخت وام باشد. در این نوع طرح ها از اصطلاحات « پس از توسعه » و « موجود » استفاده می گردد.
مراحل تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی در یک نگاه
مراحل تنظیم طرح توجیهی به 22 بخش مجزا به شرح زیر خواهد بود :
- مقدمه (چه مواردي در مقدمه می آید
- خلاصه ي بررسی هاي اولیه (موقعیت یابی طرح)
- مشخصات مجري طرح
- مشخصات طرح
- مشخصات مجوزهاي قانونی اخذ شده
- خلاصه برآورد مالی طرح
- برآورد سرمایه ي ثابت
- برآورد هزینهي نگهداري و تعمیرات طرح
- برآورد هزینهي استهلاك طرح
- برآورد سرمایه ي در گردش طرح
- برآورد هزینه هاي پیش بینی نشده ي تولید
- مشخصات محصول، فرآیند و روش تولید محصول
- برآورد هزینههاي سرمایه گذاري کل طرح
- نحوه ي سرمایه گذاري
- هزینه ي تسهیلات مالی
- پیش بینی مالی طرح پس از شروع بهره برداري
- قیمت تمام شده ي محصول
- برآورد سود و زیان سالیانه ي طرح
- محاسبه ي نقطه ي سر به سر (در 100 درصد راندمان)
- محاسبه ي سایر نسبت هاي مالی
- برنامه ي زمانبندي اجراي طرح
- تجزیه و تحلیل طرح
روش هاي مختلف پیش بینی تقاضاي محصول
1- روش روند گذشته یا تداوم روند قبلی :
در این روش با فرض این که روند تغییر پارامتر موردنظر درآینده، مشابه روند سالهاي گذشته خواهد بود، از رشد متوسط سالهاي قبل جهت پیش بینی میزان پارامتر استفاده می شود. مزیت اصلی این روش سهولت استفاده از آن می باشد، اما نباید این نکته را از ذهن دور نگاه داشت که در بسیاري از موارد، صرف استناد به روند سالهاي گذشته می تواند گمراه کننده باشد. زیرا تغییرات و تحولات تکنولوژیکی، فرهنگی و سلیقه اي و تحولات جمعیتی باعث تأثیر در روند تغییر پارامتر مورد نظر خواهد شد.
2- روش سطح مصرف یا مصرف سرانه :
در این روش که بطور عمده جهت پیش بینی تقاضاي محصول در سالهاي آتی استفاده می شود، متوسط نرخ رشد مصرف سرانه در سالهاي گذشته محاسبه می شود. پیش بینی تقاضا با لحاظ کردن متوسط نرخ رشد سرانه و نرخ رشد جمعیت بدست می آید.
Xn = A (1 + P)n C (1 + R) n
که در آن:
جمعیت کنونی A
نرخ رشد جمعیت P
سال مورد محاسبه n
مصرف سرانه در سال پایه C
نرخ رشد مصرف سرانه R
تقاضا X
روش فوق زمانی استفاده می شود که امکان استناد به شاخص مصرف سرانه در مطالعه وجود داشته باشد.
3- روش ضریب مصرف :
این روش پیش بینی تقاضا براي کالاهاي واسطه اي که از آنها براي تولید کالاي دیگر استفاده می شود، مناسب می باشد. بطوري که با در اختیار داشتن ضریب مصرف محصول مورد بررسی در بخش هاي مصرف کننده محصول و پیش بینی تولید کالایی که از محصول مورد بررسی استفاده می نماید می توان به تقاضاي محصول مورد بررسی دست یافت.
روش فوق در مواردي که امکان تعیین ضریب مصرف محصول فراهم باشد و همچنین امکان پیش بینی تولید کالاي مصرف کننده محصول در سالهاي آینده فراهم باشد، مناسب می باشد.
4- فرایند مارکو (Markov Process)
در این روش با استفاده از نظرسنجی، براي کالاهاي جدید یا نوع خاصی از کالاهاي موجود که نیازمند بررسی رفتار مصرف کنندگان محصول اعم از افراد یا گروههاي درآمدي و یا صنایع مصرف کننده محصول واسطه اي می باشد می توان از روش فرایند مارکو استفاده کرد. در این روش از طریق پرسشنامه، مطالعه میدانی و یا مصاحبه می توان به نظر سنجی پیرامون تقاضاي کالاي مورد بررسی پرداخت.
5- روش روند متغیر :
در این روش به دلایل تغییر در شرایط اقتصادي و اجتماعی و نیز تحول الگوهاي مصرفی ناشی از آنها، بررسی روند تغییرات مصرف یک کالاي معین برحسب مورد در ارتباط با تغییر درآمد ملی (یادرآمد سرانه) و یا هریک از اجزاي تشکیل دهنده آن نظیر سرمایه گذاري ملی (دولتی، خصوصی) مصرف ملی (دولتی، خصوصی) و … و یا اعتبارات خاص برنامه اي و بودجه خانوار انجام می شود. مقادیر پیش بینی شده براي درآمد ملی و یا هرکدام از پارامترهاي فوق را به ترتیب از گزارش هاي مربوط به برنامه هاي عمرانی بودجه دولت، بانک مرکزي و سایر سازمان هاي ذیربط دولتی و ملی می توان تهیه نمود.
در این روش براي تحلیل ارتباط و مقایسه بین روند مصرف کلاي مورد بررسی یا روند تغییرات درآمد ملی و یا هر پارامتر دیگر و طریق تناسب ساده و با رابطه همبستگی (Regression) استفاده می شود. در روش تناسب ساده چون میزان روند تغییرات مصرف کالا و روند تغییر پارامتر انتخابی در دوره گذشته معلوم هستند لذا با معلوم بودن روند آینده پارامتر انتخابی، میزان روند تغییرات مصرف کالا در آینده برآورد خواهد شد. از رقم بدست آمده به همان شکلی که در روش قبلی ذکر شد براي پیش بینی میزان تقاضاي محصول در آینده استفاده می شود.
بررسی میزان تولیدات محصول شامل گردآوري آمار و اطلاعات مربوط به تولیدات شرکت هایی است که درحال حاضر درحال ارائه این محصول می باشند و در حالت کلی بعنوان رقیب محسوب می گردند.
پس از تعیین میزان عرضه محصول که برابر تولید باضافه واردات می باشد بایستی آمار و ارقام مربوط به شرکت ها و یا جمعیت مصرف کننده محصول مورد نظر بررسی و ارائه گردد تا از مقایسه میزان عرضه و تقاضاي محصول، تعیین گردد که آیا محصول تولیدي داراي بازارمصرف می باشد و یا خیر؟
درصورت اشباء بازار داخل کشور جهت ارائه محصول که نشانگر حضورتعداد زیادي از شرکت هاي مشابه و یا عدم وجود بازار مصرف داخلی می باشد بایستی به صادرات محصول مورد نظر توجه داشت که براین اساس لازم است تا مطالعات بازار در سطح گسترده تري (جهانی) بررسی گردد. همچنین درصورت اشباء بازارجهانی و وجود رقباي بین المللی متعدد، تنها راه ممکن جهت حضور در این بازار تولید محصول با کیفیت بسیار بالا و قیمت پایین و انجام فعالیات هاي بازرگانی و تبلیغاتی در سطحی بسیار گسترده می باشد.
نتیجه مطالعات بازار طرح توجیهی فنی و اقتصادی، پاسخگویی به سئوالات ذیل می باشد:
:: آیا براي ارائه محصول تولیدي، بازار مصرف مناسب و مطلوبی در داخل و یا خارج کشور وجود دارد؟
:: نحوه ورود به این بازار چگونه است؟
:: کیفیت و کمیت ارائه محصول به بازار مصرف بایستی داراي چه شرایطی باشد؟
:: چه پارامترهاي در بازار مصرف محصول تأثیر گذار است؟
:: ریسک ورود به بازارهاي داخلی و خارجی به چه میزان است؟
:: آیا در سالهاي آتی وضعیت بازار به همین منوال باقی خواهد ماند؟
توجیه پذیري طرح از لحاظ امکان اجراي آن در بخش توجیه پذیري فنی گزارش توجیهی مورد بررسی قرار می گیرد. در این بخش بررسی هاي اولیه اي که درخصوص نحوه اجراي طرح تحت عنوان فاز یک طراحی انجام گرفته ارائه می گردد. طراحی فازیک داراي اطلاعات کلی می باشد و حاوي اطلاعات بسیار ریز (Detail) همانند آنچه در فاز دو طراحی است، نمی باشد.
این اطلاعات شامل مشخصات زمین محل اجراي طرح، دانش فنی پروژه، ظرفیت، نحوه اجراي عملیات ساختمانی، محوطه سازي و راه سازي، ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز تولیدي، تأسیسات و سایر مواردي است که تحت عنوان هزینه هاي ثابت سرمایه گذاري مدنظر قرار گرفته است.
کلیه اطلاعات فنی اجراي طرح در مراحل احداث و بهره برداري در این بخش از گزارش توجیهی ارایه می گردد. در این بخش اطلاعات مربوط به هزینه هاي سرمایه گذاري که شامل هزینه هاي ثابت سرمایه گذاري، هزینه هاي قبل از بهره برداري و سرمایه در گردش می باشد بایستی همراه با مستندات (Proforma) قابل ارائه در بانک و سایر نهادهاي مربوط ارائه و بررسی گردد.
همچنین محاسبات مربوط به هزینه هاي سالیانه تولید که شامل هزینه هاي تأمین مواد اولیه، سوخت، پرسنلی، استهلاك، هزینه هاي تأمین مالی، هزینه هاي اداري و خدماتی و غیره می باشد نیز در این بخش ارائه خواهد گردد. در این بخش زمان بندي و نحوه اجراي طرح بصورت کلی و مرحله به مرحله تشریح می گردد.
نتایج مذاکرات با سایر شرکت هایی که بعنوان تأمین کننده تجهیزات و پیمانکار ساخت و بهره برداري بخش هاي مختلف طرح می باشند با مستندات مربوط در این بخش ارائه می گردد. ارائه بررسی هاي فوق الذکر همراه با مدارك مستدل نشان دهنده امکان پذیري اجراي طرح از دیدگاه مسائل فنی می باشد.
اطلاعات جمع آوري شده در بخش مطالعات فنی طرح بعنوان خوراك بخش تجزیه و تحلیل مالی گزارش توجیهی می باشد و بر این اساس بایستی بصورت کامل و دقیق محاسبه و ارائه گردد.
برای انجام طرح توجیهی فنی و اقتصادی خود توسط هلدینگ طاها روی لینک کلیک کرده و فرم مربوطه را تکمیل نمایید.
هدف نهایی از اجراي هر طرحی کسب درآمد و سود از محل فروش محصول و یا ارائه خدمات می باشد. اما سئوال بسیار مهم این است که دستیابی به چه مقدار سود به صرفه است و در صورت دست یابی به چه مقدار درآمدي، سهامدار از سرمایه گذاري خویش منفعت لازم را کسب نموده است.
لذا جهت دست یابی به معیار و شاخص مناسب جهت تعیین سوددهی و یا عدم سوددهی طرح ها، یک سري شاخص هاي مالی و اقتصادي در طی سال هاي گذشته از جانب کارشناسان و اقتصاد دانان بزرگ تعریف و مورد استفاده قرار گرفته است.
هدف از تجزیه و تحلیل مالی طرح در گزارشات توجیهی، دست یابی به شاخص هاي مالی و اقتصادي جهت حصول تصمیم مقتضی است. خوراك لازم بمنظور محاسبه شاخص هاي مالی و اقتصادي هزینه هاي سرمایه گذاري و هزینه هاي تولید می باشد که در بخش مطالعات فنی گزارش پیش بینی و ارائه گردیده است.
در این بخش از گزارش با استفاده از هزینه هاي سرمایه گذاري، هزینه هاي تولید، درآمد سالیانه پیش بینی شده براي طرح و سایر مبانی و مفروضات مورد نیاز جهت انجام محاسبات، صورت حساب سود (زیان)، صورت گردش وجوه نقد، ترازنامه پیش بینی شده و سایر جداول مالی و اقتصادي که جهت محاسبه شاخص ها مورد استفاده قرار می گیرد تهیه و تنظیم می گردد.
پس از تشکیل جداول مالی و اقتصادي، شاخص هاي مهم تأثیر گذار در تصمیم گیري جهت اجرا و یا عدم اجراي طرح با استفاده از فرمول هاي مربوط محاسبه و بمنظور اتخاذ تصمیم مناسب ارائه می گردد. در این زمینه لازم به ذکر است که اهداف و شاخص هاي تعریف شده در تحلیل هاي مالی و اقتصادي بایکدیگر متفاوت می باشد.
تحلیل مالی و تحلیل اقتصادي دو راه اصلی براي آزمون مطلوبیت یک طرح هستند. ابزارهاي بکار گرفته شده براي انجام این دو آزمون متفاوت نیستند، اما رویکرد و نگرش آنها تفاوت اساسی دارد. ارزیابی مالی با جریانهاي هزینه و فایده از دیدگاه یک سرمایه گذار (بنگاه یا فرد) و ارزیابی اقتصادي با جریانهاي هزینه و فایده اجتماعی سروکاردارند. در نتیجه تحلیل ها یا آزمونهاي اقتصادي نسبت به مالی از دیدگاه وسیع تري هزینه ها و فایده ها را لحاظ می کنند.
یک بنگاه یا فرد به هنگام سرمایه گذاري به منفعت مالی و ثبات منفعت توجه دارد، در حالیکه جامعه یا دولت به هدف هاي گسترده تري نظیر افزایش درآمد ملی، اشتغالزایی، ریشه کنی فقر و فایده هاي معطوف به یک جامعه به طور کلی می اندیشد. در نتیجه هدف هاي دو آزمون متفاوت است.
لذا چنانچه هدف ارزیابی میزان منفعت طرح براي جامعه و از دیدگاه ملی باشد (مانند طرح هاي ملی)، ارزیابی اقتصادي به کار می آید.
چگونه یک طرح توجیهی بنویسیم؟
اساسا دو هدف اصلی در نوشتن طرح تجاري وجود دارد. هدف اول و مهمتر آنست که از این طرح در طول عمر کسب وکار خود به عنوان راهنما استفاده کنید. این طرح ، نمونه والگوي کسب وکار شما خواهد بود و براي نگاه داشتن شما در مسیر درست بکار می رود. طرح شما براي آنکه داراي ارزش باشد باید با زمان پیش رود. اگر شم ا طرح تجاري تهیه نمایید که از زمان جلوتر است از بسیاري از مشکلات و ناکامی ها پرهیز کرده و آنها را حذف خواهید کرد .
دوم آنکه اگر بدنبال دریافت وام هستید یا قصد استقراض دارید طرح تجاري موردنیاز است . این طرح ،اطلاعات مفصلی در مورد تمامی جنبه هاي عملیات گذشته و فعلی شرکت را در اختیار وام دهنده قرار می دهد و پیش بینی هاي آتی را نیز عرضه می کند.
متن طرح تجاري باید دقیق بوده و بیشترین میزان اطلاعات ممکن را در بر داشته باشد. این امر به نظر متناقض می آید اما می توانید این مسئله غامض را با استفاده از روش واژگان کلیدي حل کنید. کلید واژه هاي زیر را روي کارتی بنویسید و آن را به هنگام نوشتن در مقابل خود قرار دهید.
چه کسی ، چه چیزي، کجا، چه موقع ، چرا، چگونه ،چقدر در ابتداي هر بخش از طرح تجاري به هر یک از این پرسش ها در یک پاراگراف پاسخ دهید. سپس با تشریح هر کدام از آن مطالب در متن به کار ادامه دهید.
طرح تجاري هیچ محدودیتی از نظرحجم یا تعداد صفحات ندارد. بطور متوسط طرح تجاري در 30 تا 40 صفحه تهیه می شود . طرح را به بخش هاي مختلف تقسیم کنید. درمورد کارهایی که باید صورت بگیرند زمانهاي شروع و ختم هر کار را تعیین کنید. نوشتن طرح تجاري موثر به نظم ، صرف وقت و نگارش نیاز دارد.
با تهیۀ فهرست اسناد به هنگام نوشتن متن در زمان صرفه جویی می کنید. مثلاً چنانچه هنگام نوشتن در مورد ساختار قانونی و حقوقی کسب وکار خود متوجه شدید که به نسخه اي از توافق نامۀ همکاري نیاز دارید، این توافق نامه را در فهرست اسناد اضافه نمائید.
به هنگام تکمیل هر بخش از طرح تجاري فهرستی نیز از اسناد مورد نیاز تهیه کنید.
با به خاطر داشتن این مطالب می توانید تهیه طرح تجاري خود را آغاز کنید. با مطالعه این مطلب تصویري از روند تهیه طرح تجاري بدست خواهید آورید.
خلاصه مدیریتی که تشریح کننده رنوس اهداف و دیدگاه هاي شما باشد :
اولین بخشی که باید در طرح خود بیاورید خلاصه مدیریتی نام دارد. خلاصه مدیریتی استراتژي کسب و کار شما را معرفی می نماید و مطمئنا مهمترین بخش براي مدیران و موسسات اعتباري است. توجه داشته باشید که اکثر مدیرانی که قرار است به به جریان افتادن پرونده طرح شما براي دریافت کمک و حمایت مالی تایید کنند همیشه دچار مشکل کمبود وقت هستند و از این رو نباید انتظار داشته باشید که با دقت کامل براي خواندن طرح شما که در
چندین صفحه تهیه شده وقت بگذارند.
براي اینکه بتوانید در عرض چند دقیقه اهداف و اولویت ها و برنامه هاي خود را براي آنها بازگو کنید باید مطالب کل طرح را به صورت اجمالی و قانع کننده همراه با اعداد و ارقام پیشنهادي در صفحات محدودي به صورت تایپ شده در اختیار آنها قرار دهید.
اگر شما نتوانید در دو, سه صفحه مسئول رسیدگی به برنامه کسب و کار خود را قانع کنید که طرح کسب و کارتان قابل اطمینان و ارزشمند براي سرمایه گذاري است مطمئن باشید که جلسه را دست خالی ترك خواهید کرد. همچنین این خلاصه به عنوان یک ابزار ارتباطی براي کارمندان و مشتریان بالقوه شما که نیاز دارند از ذهنیات و اندیشه شما آگاه شوند داراي اهمیت زیادي است.
شرح مختصري از چگونگی آغاز به کار شرکت :
به صورت واضح اساس شکل گیري و آغاز به کار شرکت را شرح دهید و نحوه رسیدن به ایده و شروع این کسب و کار را توسط خود و یا همراه با شرکایتان را بیان نمایید. در این قسمت باید سعی کنید از نکته ها و اصولی که موسسه اعتباري طرف شما بر آن تاکید دارد استفاده کنید و دغدغه هاي خود را با چالش هاي آنها همسان سازید. به عنوان نمونه اگر با یک بانک یا شرکت که اولویت را بر صادرات و واردات گذاشته براي فعالیت هاي تولیدي وارد مذاکره نشوید یا اگر به این کار دست زدید از ظرفیتهاي طرح خود براي امر صادرات و واردات سخن بگویید.
اهداف شرکت شما :
در چند پاراگرف اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را براي شرکت تشریح کنید. بیان کنید که طبق برنامه ریزي هاي خود در چه مدت زمانی به این اهداف دست خواهید یافت؟ در بازاري که براي کسب و کار خود در نظر گرفته اید مشتریان شما چه کسانی خواهند بود و بر کدام بخش از بازار تمرکز خواهید کرد و هدف از این انتخاب ها را بیان کنید.
سوابق گروه مدیریتی :
بخش مدیریت باید شامل اطلاعات شخصی و کاري اعضا باشد و همچنین اطلاعاتی نسبت به سوابق کاري و مسئولیتهاي مرتبط آنها را در اختیار بگذارد. این اطلاعات باید نمایانگر دانش و تجربیات علمی و عملی گروهی باشد که شما براي پیاده سازي طرح خود انتخاب کرده اید. این بخش می تواند تا حدود زیادي خیال سرمایه گذاران طرح شما را از توانمندي شما براي اجراي طرح راحت کند.
خدمات یا محصولاتی که در طرح شما پیشنهاد شده :
نکته اي که در این بخش مورد توجه قرار می گیرد تفاوت ها و مزیت هایی است که کالاها و خدمات شما با سایر محصولات بازار دارد. در این بخش باید به صورت دقیق کالاها و یا خدماتی را که پس از اجراي موفق طرح قابل ارائه هستند را معرفی و با محصولات مشابه بازار داخل و بین الملل مقایسه نمایید و علل برتري طرح خود را در مقایسه با آنها از نظر کمی و کیفی بیان کنید.
کشش بازار براي کالاها و خدمات شما :
به خاطر داشته باشید که شما مجبور هستید تا موسسات اعتباري, کارمندان و دیگر افراد موثر و فعال در بازار مورد نظر خود را براي حمایت، همکاري، خرید و سرمایه گذاري متقاعد سازید. شما براي این بخش نیازمند انجام تحقیقات گسترده اي هستید. اگر کسب و کار مورد نظر شما در محیط وب شکل خواهد گرفت یا هم در اینترنت و هم در محیط فیزیکی قابل پیاده سازي است باید کشش بازار منطقه اي و بین اللملی را براي طرح مورد نظر خود تعیین کنید.
استراتژي بازاریابی :
چگونه می خواهید شروع فعالیت خود را به دنیا اعلام کنید. آیا تبلیغات کاغذي، تلویزیونی یا اینترنتی و یا هر سه را انتخاب می کنید؟ آیا از ابزارهاي بازاریابی برخط استفاده می کنید تا سایت خود را در موتور هاي جستجو و سایر سایت ها قرار دهید. همچنین شما نیازمند محاسبه و آماده کردن میزان هزینه هاي تبلیغاتی و بازایابی هستید.
دورنماي اقتصادي سه الی پنج ساله :
این بخش باید شامل خلاصه اي از پیش بینی هاي مالی شما باشد که در قالب اعداد و ارقام نحوه دست یابی شما را به دورنماي مفروضتان را بیان نماید. بایستی اطلاعات مربوط به میزان درآمد ها و هزینه هاي مربوط به هر یک از دوره هاي زمانی را بیان نمایید.
یکی دیگر از مواردي که باید در این قسمت مورد اشاره قرار دهید مقدار پولی است که تمایل دارید از موسسه اعتباري مورد نظر خود دریافت نمایید تا بوسیله آن هزینه هاي اولیه هاي مربوط به شروع کار خود را تامین کنید.تکمیل درست، کامل و شفاف این بخش حساس ترین بخش از طرح شماست و می تواند موفقیت یا شکست طرح شما را تضمین نماید.
نحوه تنظیم و ارائه طرح کسب و کار :
مسائلی وجود دارد که در بهتر شدن برنامه کسب و کارشما اثر گذارند و بهتر است در نوشتن طرحتان به آن ها توجه کنید.
:: جلد و شیرازه بندي طرح تجاري باید مناسب باشد. به یاد داشته باشید که برداشت اولیه افراد از شما از طریق طرح تجاري ایجاد می شود. جلسه گزارش باید شامل موضوعاتی از قبیل؛ نام قانونی کسب و کار، نشان یا علامت شرکت، نشانی، شماره تلفن، دورنگار، نشانی پست الکترونیک، سایر راه هاي تماس در صورت موجود بودن، ذکر ضرورت و محرمانه بودن طرح.
:: طرح باید عاري از هر گونه اشتباه تایپی و دستور زبانی باشد. نوع قلم به کار رفته باید ساده و خوانا باشد.
:: در ابتداي طرح، فهرست بیاورید تا افراد بتوانند هر بخش دلخواه را به سرعت پیدا کرده و بررسی نمایند.
:: گزارش را بر روي کاغذ با کیفیت خوب و به صورت یک رو تحریر نمایید.
:: حاشیه هاي مناسبی را انتخاب کنید. این موضوع براي آنکه خواننده بتواند سؤالات یا پیشنهاداتی را بنویسد مفید می باشد.
:: اگر کسب و کار مورد نظر شما عبارات ویژه و یا عباراتی که از حرف اول واژه هاي یک گروه کلمات مانند (گروه آموزشی جو کار) گاج ساخته می شود، بهتر است از این عبارات کمتر استفاده کنید و یا سعی کنید آن را بیشتر توضیح دهید.
:: صفحات را شماره گذاري کنید و آن را به فهرست مندرجات تطبیق دهید.
:: طرح را کوتاه و فشرده تهیه نمایید و از ارائه اطّلاعات غیر مرتبط و فرعی اجتناب کنید. جزئیات لازم را می توانید در صورت ضرورت به صورت ضمائم ارائه نمایید.
:: نمونه هاي آگهی ها، موضوعات مربوط به بازاریابی و سایر اطّلاعات و منابع و مآخذ اطّلاعات که به ارائه بهتر مطالب کمک می کنند را می توانید در ضمائم ارائه کنید.
:: گزارش را به صورتی صحافی کنید که هنگام باز کردن، صفحات به راحتی و به صورت صاف و هموار در مقابل یکدیگر قرار گیرند.
:: در هزینه صحافی گزارش زیاده روي نکنید. گزارشی که به جلد آن توجه زیادي شود ولی از محتواي لازم برخوردار نباشد بیشتر شک و تردید خواننده را بر می انگیزد.
:: همیشه واقعیت ها را ذکر کنید و از دروغ به پرهیزید.
هنگام ارائه طرح توجیهی فنی و اقتصادی به نکات زیر نیز توجه کنید :
:: با حرارت و احساس، طرح خود را به مخاطب ارائه دهید ولی در بروز احساسات زیاده روي نکنید.
:: مخاطبان طرح خود را بشناسید و مطابق با خواسته آن ها ارائه کنید.
:: نخست سرفصل مطالب عمده را عنوان کنید و جزئیات را براي بعد بگذارید.
:: ارائه شما باید ساده و قابل فهم باشد. روي دو تا سه موضوع اصلی تمرکز کنید و از ذکر جزئیات فنی به پرهیزید.
:: از وسایل شنیداري و دیداري بهره بگیرید.
:: ارایه را با ذکر مجدد نقاط قوت پایان دهید.
:: خود را براي پاسخگویی به پرسش هاي احتمالی سرمایه گذاران آماده کنید.
:: به طور دقیق و روشن معامله پیشنهادي را مشخص کنید.
:: سفارش هاي نقدي را قبل از ارائه طرح انجام دهید، حتی اگر ارائه طرحتان به تعویق افتد.
:: از جملات مبهم، سر بسته و مسائل واهی دوري کنید.
:: مشکلات و مسائل بالقوه کار را آشکار و درباره آن ها بحث کنید.
آشنایی با همه ابعاد طرح توجیهی فنی و اقتصادی (از سیر تا پیاز یک طرح تجاري یا همان طرح توجیهی)
کسب وکار :
بخش اصلی و اول طرح شما به جزئیات مربوط به کسب وکار مربوط می شود. این بخش را با خلاصۀ یک صفحه اي در تشریح عناصر اصلی کسب وکار خود آغاز کنید. سپس بخش هاي مختلف ذکر شده در خلاصه را شرح وبسط دهید. از سیستم کلید واژه ها استفاده کنید. تمامی موضوعات مربوط به کسب وکارخود را که به نظر شما منطقی می آیند ذکر کنید. اطلاعات مربوط به صنعت (بطور کلی ) و کسب وکارخود را (بطور اخص ) ذکر کنید. مطالب را به صورت مستقل ذکر کرده و پیش بینی هاي خود را با داده هاي بخش اسناد توجیه کنید.
ساختار قانونی :
دلایل انتخاب ساختار قانونی موردنظر خود را ذکر کنید. اگر ساختار کسب وکار شما مالکیت شخصی است می توانید مجوز فعالیت خود را ضمیمه کنید. اگر ساختار انتخابی کسب وکارشما مشارکت است نسخه اي از توافق نامۀ همکاري و مشارکت را به بخش اسناد اضافه کنید. توافق نامۀ شما باید شرایط مربوط به کناره گیري شرکا و انحلال را در بر داشته باشد.
در این توافق نامه باید نحوة توزیع سود و مسئولیت مالی هر ضرري موجود باشد. دلایل مربوط به انتخاب این شرایط در توافق نامه را تشریح کنید. اگر شرکتی تاسیس کرده اید علت انتخاب این شکل قانونی و نحوة عملکرد در ساختار شرکتی را تشریح کرده و نسخه اي از مجوزها و اساسنامه را به بخش اسناد اضافه کنید. اگر قصد دارید ساختار قانونی را در آینده تغییر دهید پیش بینی هاي مربوط به علت تغییر، زمان تغییر، افراد دخیل و مزیت تغییر براي کسب وکار را توضیح دهید.
تشریح کسب وکار:
در این بخش از طرح شما کسب وکار خود را به تفصیل بیان می کنید. به پرسش هاي کلیدي مربوط به تاریخچۀ کسب و کار و وضعیت فعلی تان و پیش بینی هاي آتی مربوط به تحقیق و توسعه پاسخ دهید. دارائی هاي جاري را ذکر کرده و موجودي موجود را از نظر اندازه ، ارزش ، نرخ گردش کار و قابلیت بازاریابی بیان کنید. روندهاي صنعت را نیز وارد کنید. محصولات خود را از نظر منحصربفرد بودن شرح داده و ذکر کنید چگونه مشتریان از محصول یا خدمت شما منتفع می گردند. همچنین درمورد اینکه انتظار چه موفقیت هایی را در سه تا 5 سال آینده دارید توضیح بدهید.
محصولات یا خدمات :
توضیح کاملی از محصولات خود از مرحلۀ مواد خام تا اقلام نهایی ارائه کنید. از چه مواد خامی استفاده می کنید، قیمت آنها چقدر است ، عرضه کننده هاي خود را معرفی کنید، آنها در کجا هستند، چرا آنها را انتخاب کرده اید؟ توضیحات مربوط به هزینه و برگۀ قیمت ها را ضمیمه کنید.
می توانید از یک عرضه کنندة اصلی نیاز خود را تامین کنید اما اطلاعات مربوط به دیگر عرضه کنندگان را نیز ارائه کنید. ذکر کنید چه راهکارهایی براي مقابله با افزایش ناگهانی سفارش ها یا از دست دادن عرضه کنندة اصلی اندیشیده اید.
ممکن است شنیده باشید که قرض دهنده بدترین حالت را در نظر می گیرد. این بدان معناست که وي می خواهد شما از قابلیت پیش بینی و حل مسائل بالقوه برخوردار باشید. اندیشیدن به تغییرها و آمادگی براي موارد دور از انتظار براي شما مفید است زیرا می توانید به ادامۀ کار خود امید داشته باشید.
ازطرفی برخی کسب وکار ها موفق نمی شوند و شکست می خورند زیرا در کوتاه مدت موفقیت زیادي کسب می کنند. از اینرو برنامه ریزي براي بهترین حالت ممکن نیز لازم است . اگر سفارش هاي بسیار زیادي دریافت کردید طرح شما باید داراي اطلاعات کافی براي بکارگیري پرسنل و کارکنان موردنیاز و عرضه کنندگان دیگر باشد.
اگرارائه دهنده خدمات هستیدشرح دهید که خدمات شما چیست، قابلیت عرضۀ چه چیزي را دارید، چگونه آنرا عرضه می کنید، کار را چه کسی انجام می دهد و این خدمات در کجا انجام و اجراء می شوند. همچنین ذکر کنید که چرا کارشما یگانه و منحصر به فرد محسوب می شود و چه چیز ویژه اي براي عرضه به مشتریان خود دارید. اگر محصول و خدماتی را ارائه می کنید که همراه با هم عرضه می شوند آنرا در طرح خود ذکر کنید.
دوباره از کلید واژه ها استفاده کنید. خدمات آتی را که قصد دارید به کار خود اضافه کنید ذکر نمائید. مسائل بالقوه و نحوة رفع آنها را ذکر کنید. باید تمامی حقوق مربوط به مالک مثل حق کپی رایت، ثبت اختراع یا نام تجاري را در این بخش ذکر کنید.
محل :
اگر محل در طرح تجاري شما مهم است باید در بخش بازاریابی بر آن تاکید کنید. مثلاً اگر فروشگاه خرده فروشی را افتتاح می کنید محل موردنظر با بازار موردنظرتعیین می شود. اگر تولیدکننده هستید و کالاها و خدمات خود را وسیلۀ حمل کننده هاي متداول و معمول عرضه می کنید محل رابطۀ مستقیم با بازار موردنظر ندارد و می توانید محل را در بخش کسب وکار تشریح کنید.
حال دلایل مربوط به انتخاب محل را تشریح کرده و توضیحات فیزیکی مربوط به دلایل خود را ذکر کرده و نسخه اي از اجاره نامه را ضمیمه کنید. اطلاعات مربوط به انتخاب محل را ذکر کرده و دیگر محل هاي ممکن را نیز ذکر کنید. می توانید عکس ها، طرح ها نقشه هاي مربوط به محل را نیز در بخش اسناد بیاورید.
براي نوشتن آنالیز محل از عناوین مذکور در ذیل استفاده کنید. تنها عناوینی را ذکر کنید که به کسب کار شما مربوط می شوند.
عناوین مربوط به آنالیز محل :
- آدرس
- نام رابط
- هزینه / فوت مربع
- سابقۀ محل
- موقعیت آن نسبت به بازار موردنظر
- الگوي تردد مشتریان
- الگوي تردد عرضه کنندگان
- دسترسی به پارکینگ (شامل دیاگرام )
- نرخ جرائم در منطقه
- کیفیت خدمات عمومی
- توضیحات مربوط به مسیرهاي رفت و آمد (پیاده ) در منطقه
- فروشگاههاي مجاور و وضعیت تجاري منطقه
- مقررات مربوط به آن منطقه
- وجود خدمات همگانی
- دسترسی مواد خام
- دسترسی نیروي کار
- هزینه (اجرت ) نیروي کار
- دسترسی به محل سکونت کارمندان
- نرخ مالیات
- ارزیابی محل از نظر رقابت
مدیریت :
این بخش توضیح می دهد که گردانندگان کسب وکار چه کسانی هستند. اگر شما داراي ساختار مالکیت شخصی هستید در مورد توانایی هاي خود توضیح داده و شرح حالی از خود ارائه کنید. در مورد بخش هایی که در آن نیاز به کمک دارید صادق باشید و نحوة دریافت کمک را بیان کنید.
اگر کار شما بصورت مشارکتی انجام می شود علت انتخاب شرکا را توضیح دهید و بگوئید آنها چه کمکی به کسب وکار می کنند و قابلیت هاي آنان چگونه با یکدیگر همخوان و سازگاراست.
تجربه ، مهارت ، سابقه در شرح حال آنها ذکر شده و در بخش اسناد آورده می شود. اگر کار شما شرکتی است اطلاعاتی مفصل مربوط به ساختار شرکت و دفاتر آنرا ارائه کنید. شرح حالی از تمامی مسئولان ارائه کرده و به پرسش هاي زیر در مود آنان پاسخ دهید. آنها کیستند؟ چه مهارت هایی دارند؟ چرا آنها را انتخاب کرده اید؟ چه مزیتی براي سازمان دارند؟
پرسنل :
در این جا شرحی در مورد اینکه چه کسی کار را انجام می دهد؟ چرا آنها انتخاب شده اند؟ آنها چگونه استخدام می شوند؟ دستمزد آنان چقدر است ؟ آنها چه کاري انجام می دهند؟ آورده می شود . وظایف و توضیحات شغلی تمامی پرسنل را ذکر کنید. مزیت هاي هر کدام از کارمندان را تشریح کنید. اگر سفارش هاي زیادي براي محصولات یا خدمات دریافت کنید آیا طرحی براي افزایش پرسنل دارید؟
روش هاي بایگانی :
در این قسمت ذکر می نمایید که از چه سیستم حسابداري استفاده می کنید و چرا چنین سیستمی را انتخاب کرده اید، چه بخش از بایگانی در داخل شرکت انجام می شود، چه کسی مسئول بایگانی است ؟
آیا از حسابدار خارجی استفاده می کنید، در این صورت چه کسی در شرکت شما مسئول مطالعۀ گزارشات مالی و تجزیه تحلیل کردن گزارش هاي ارائه شده توسط حسابدار است ، این مطلب مهم است که نشان دهید حسابدار شما به چه مواردي رسیدگی می کند و شما در استفاده از گزارشات مالی جهت اعمال تغییرات در شرکت و سود آورترکردن آن چه ابزارهایی در اختیار دارید.
بعد از خواندن این بخش وام دهنده از قابلیت شرکت شما در حفظ سوابق مالی و تغییرات آنها اطمینان پیدا می کند.
بیمه :
بیمه مورد مهمی در هر کسب وکار است . کارهاي خدماتی به تعهد پرسنل ، بیمه کردن کالاهاي مصرفی درزمان حمل و نقل ویا نگهداري در شرکت توجه دارند. براي نمونه اگر در شرکت از اتومبیلی استفاده می کنید باید در بیمه استفاده از آن ذکر شود. اگر مالک محل کسب و کار خود هستید به بیمۀ ملک نیاز دارید.
برخی کسب وکار ها به وجه الضمان نیاز دارند. ممکن است شرکا خواستار بیمه عمر باشند. لازم است انواع مختلف بیمۀ متناسب با کار خود را در نظر بگیرید. در این بخش بگوئید چه نوع بیمه اي دارید و چرا آنرا انتخاب کرده اید، محدودة زمانی بیمه چقدر است و بیمه گر چه کسی است . اطلاعات مربوط به بیمۀ خود را به روز نگهداري کنید.
امنیت :
برطبق گزارش اطاق بازرگانی ایالات متحده بیش از 30 درصد مشکلات کسب و کارها در آمریکا از نادرستی کارگران ناشی می شود. این امر به دزدي کالاها و اطلاعات مربوط می شود.
لازم است در این بخش مسائل امنیتی مربوط به کار خود را ذکر کنید. مثلاً اگر داده هاي چاپی کامپیوتري را دور می ریزید خردکنندة کاغذ ابزار مناسب و مقرون به صرفه اي است.
مسائل مربوط به کار خود را پیش بینی کنید، اقدامات امنیتی مورد استفاده را تشریح کنید، بگوئید چرا آنها را انتخاب کرده اید و چه کاري براي شما انجام می دهند. در این رابطه با نمایندة بیمه صحبت کنید. با نصب ابزارهاي امنیتی می توانید هزینه هاي بیمه را کاهش داده و از کسب وکار خود محافظت کنید.
خلاصه :
تا اینجا شما تمامی بخش هایی که باید در بخش کسب و کار آورده شوند را تشریح کرده اید. تاکید می شود که در تهیه این قسمت از کلید واژه ها استفاده کنید، مسائل احتمالی را پیش بینی کنید و راه حل هاي مربوطه را مشخص نمائید. روندهاي صنعت را تجزیه و تحلیل کرده و شرکت خود را براي آینده آماده کنید. وقتی بخش کسب کار را به پایان رساندید باید به بخش بازاریابی بپردازید.
بازاریابی :
دومین بخش اصلی طرح تجاري شما به جزئیات برنامه بازاریابی مربوط می شود. برنامه بازاریابی خوب در توسعه و موفقیت کسب و کار شما ضروري است . اطلاعات مربوط به بازار را با تأکید بر بازارهدف موردنظر در این بخش وارد کنید. باید مشتریان خود را مشخص کرده و روشهاي عرضۀ محصولات و خدمات خود به آنها را تشریح نمایید. در این جا عامل اصلی زمان است . بررسی و عرضۀ برنامه بازاریابی به زمان نیاز دارد اما این زمان ارزش صرف شدن را دارد.
به خاطر داشته باید که به درك روشن و صریحی از خریداران خود، استفاده کنندگان خدمات ، علت انتخاب شرکت شما توسط آنان و نظر آنان در مورد شرکت خود نیاز دارید.
این بخش را با خلاصۀ یک صفحه اي از عناصر کلیدي برنامه بازاریابی خود آغاز کنید. در بخش زیر هرکدام از موارد ذکر شده در این خلاصه را تشریح می کنیم . گزارشات ، پیش بینی هاي توجیهی و داده ها را در بخش اسناد بیاورید. روش کلید واژه در اینجا هم مفید است . عناوینی که از نظر شم ا منطقی هستند باید در این بخش آورده شوند.
بازار هدف :
بازارهدف گروهی از مشتریان است که خصوصیات مشترکی دارند که آنها را از دیگر مشتریان تفکیک می کند. لازم است این مجموعه خصوصیات مشترك را که باعث می شود آنها مشتري شما باشند تشریح کنید . بگوئید تحقیق بازار خود را چگونه انجام داده اید. منابع و نتایج شما کدامند؟ آمارهاي مربوط به بازارهدف شما کدامند؟ مشتریان شما در کجا کار و زندگی کرده و از کجا خرید می کنند؟ آیا از محل زندگی خود خرید می کنند یا از محل کار خود؟ آیا خدمات دهی در منازل مقرون به صرفه و به نفع مشتریان شما است؟
یافته هاي خود را با گزارشات مرکز آمار، پرسشنامه ها و نتایج بازاریابی آزمایشی تطبیقی دهید. بگوئید از نظر منابع، نقاط قوت و ضعف چگونه می توانید به این بازار سرویس دهید. بر پیش بینی هاي معقول و درست مربوط به اندازة بازار تکیه کنید.
رقابت :
رقابت مستقیم میان شرکتهایی است که محصولات یا خدمات مشابه را در یک بازار عرضه می کنند. رقابت غیرمستقیم میان شرکتهایی است که داراي محصولات و خدمات مشابه اما در بازارهاي هدف مختلف هستند. لازم است که هر دو نوع رقیب را ارزیابی کنید و نگرشهاي آنان را تعیین کنید. آنان سعی می کنند در کدام بخش از بازار نفوذ کنند، آیا می توانید به شکل بهتري در همان بازار عمل کنید، آیا می توانید بازار بهتر و بدون رقیبی پیدا کنید؟
براي جمع آوري، سازماندهی و ارزیابی اطلاعات مربوط به رقابت از عناوین مطروحه در ذیل استفاده کنید. آنالیز شما در مورد این اطلاعات به برنامه ریزي ورود به بازار کمک می کند. تعیین کنید سهم بازار فعلی رقابت چقدر است؟ آیا می توانید این سهم را بدست آورید یا باید جاهاي خالی بازار را پر کنید.
عناوین مربوط به مقوله رقابت :
- نام رقبا
- محل
- محصولات یا خدمات ارائه شده
- شیوه هاي توزیع (عمده فروشی، خرده فروشی، فروشهاي شخصی، فروشهاي شرکتی)
- شیوه هاي ترفیع، تبلیغ
- ساختار قیمت گذاري
- عملکرد(گذشته وحال)
- سهم بازار
- نقاط قوت
- نقاط ضعف
بعد از تکمیل این بخش شما و قرض دهنده از رقبا، محل آنها، محصولات یا خدمات عرضه شده توسط آنها، برنامه رقابت با آنها مطلع خواهید شد.
شیوه هاي توزیع :
توزیع عبارتست از نحوة انتقال فیزیکی محصولات به مشتریان یا عرضۀ خدمات به آنان. توزیع رابطۀ نزدیکی با بازار موردنظر دارد. در این بخش الگوهاي خرید را مشخص کنید. اگر محصولی را می فروشید آیا مشتریان شما از طریق پست یا بوسیلۀ کاتالوگ خرید می کنند یا اینکه خرید خود را به شکل مستقیم از فروشگاه انجام می دهند؟
آیا شما محصول خود را به شکل مستقیم یا از طریق نمایندة تولید کننده می فروشید؟ درصورت حمل محصول چه کسی هزینه هاي حمل را دریافت می کند و از چه نوع حمل کننده اي استفاده می کنید؟ از کلید واژه ها براي پاسخ دادن به پرسش هاي مربوط به طرح توزیع استفاده کنید. گزارشات آماري، برگه هاي مربوط به هزینه هاي حمل کننده، قرارداد با نمایندگان تولید کننده یا دیگر اسناد مربوطه را اضافه کنید.
اگر کار شما خدماتی است، آیا خدمات خود را در مغازه عرضه می کنید، آیا خدمات خود را با تماس هاي تلفنی به محل عرضه می کنید، در اینصورت هزینۀ مسافت
طی شده چقدر است، زمان واکنش برنامه ریزي شدة شما براي عرضۀ خدمات موردنیاز مشتري چقدر است؟
مزایا و معایب روشهاي مختلف توزیع را ذکر کرده و دلایل مربوط به انتخاب هر روش را ذکر کنید. مورد بهترین حالت فوق الذکر را به خاطر داشته باشید.
مواردغیرمنتظره را ذکر کنید. مثلاً اگر کارکنان شرکتی که خدمات حمل ونقل محصولات شما را انجام می دهد اعتصاب کنند، شما محصولات خود را چگونه توزیع می کنید، اگر وانت عرضه کنندة خدمات از کار بیفتد آیا خودروي دیگري در اختیار دارید که به عنوان پشتیبان قابل استفاده باشد؟ جریان کاري معمول را ذکر کنید.
تبلیغات :
تبلیغات این پیام را به مشتریان شما می رساند که محصول و خدمات شما خوب و مطلوب است. تبلیغات خود را باتوجه به بازار موردنظر تهیه کنید. تحقیق بازاریابی شما مشخص می کند که کدام کانال تلویزیون، رادیو یا کدام نشریه براي بازار موردنظرمناسب تر است.
تبلیغات رقباي خود دراین رسانه ها را ارزیابی کنید. نسخه هایی از تبلیغات خود مثل بروشور، تبلیغات پستی و توزیعی تهیه کنید. به قرض دهنده بگوئید هزینه هاي تبلیغاتی خود را در کجا صرف می کنید، چرا این روشها را انتخاب کرده اید، پیام شما چگونه به بازار موردنظر می رسد، رقابت تبلیغاتی شما چه زمانی آغاز می شود، طرح تبلیغاتی شما چقدر هزینه دارد و از چه نوع فرمتی براي تبلیغ استفاده می کنید.
قیمت گذاري :
ساختار قیمت گذاري شما در موفقیت کسب و کارتان بسیار مهم است و با تحقیق بازار و آنالیز مسائل مالی تعیین می شود. استراتژي بازاریابی اصلی، قیمت گذاري در دامنۀ بین حداکثر و حداقل قیمت است. سقف قیمت گذاري (حداکثر قیمت) بوسیلۀ بازار تعیین می شود و بیشترین هزینه اي است که مشتري براي یک محصول یا خدمات پرداخت می کند و بر ارزش درك شده مشتري از محصول یا خدمت مبتنی است.
شما باید مشخص نمایید که هزینۀ رقابت چقدر است، کیفیت محصول یا خدماتی که ارائه می کنید چیست، ماهیت تقاضا چیست و چه آینده اي را پیش بینی می کنید؟ قیمت حداقل پائین ترین قیمتی است که با آن می توانید محصول یا خدمات خود را عرضه کنید که هزینه هاي شما را تامین کرده و سود قابل قبولی نیز دارد. تمامی هزینه ها را در نظر بگیرید. مواد خام، هزینۀ سربار دفاتر، حمل و نقل، هزینۀ خودرو، مالیات، بازپرداخت وام و بهره تعدادي از موارد هزینه هستند. کسب و کار سودآور با قیمت بین حداقل و حداکثر کار می کند.
اختلاف میان قیمت ها امکان دادن تخفیف، بدهی ها و برگشت را فراهم می کند. با فعالیت هاي ترویجی و تشویقی بر ارزش درك و استنباط شده توسط مشتري تاثیر بگذلرید. باید در مورد این مطلب تصمیم گیري کنید که محصولات و خدمات شما چه چیزي عرضه می کنند که دیگررقبا آنها را عرضه نمی کنند و بعد آنرا به عنوان مزیت منحصر به فرد ترویج کنید.
طراحی محصول :
بسته بندي و طراحی محصول در موفقیت کار شما نقش مهمی بازي می کند. این موارد اولین چیزهایی هستند که به چشم مشتري می آیند. خواسته هاي بازار موردنظر خود را در طرح نهایی محصول و طراحی بسته بندي در نظر بگیرید. موارد مطلوب را از نظر اندازه، شکل، رنگ ماده و عبارات چاپ شده روي محصول مشخص کنید. بسته بندي، توجه عمومی را تا حد زیادي به خود جلب می کند. از قوانین مربوط به بسته بندي و برچسب گذاري صحیح استفاده کنید.
از کلید واژه براي پاسخ دادن به پرسش هاي مربوط به طرح محصول و بسته بندي استفاده کنید. طرح ها یا تصاویر (عکسها) را ضمیمه کنید. اطلاعات مربوط به حقوق مالکیت مثل حق کپی رایت، نشان تجاري یا حق اختراع را اضافه کنید.
زمانبندي ورود به بازار :
زمانبندي درود شما به بازار بسیار مهم است و به تحقیق و برنامه ریزي دقیق نیاز دارد. عرضۀ محصولات و خدمات در زمان ومکان درست بر موفقیت شما تاثیر بسیار دارد. نحوة دریافت محصول توسط مشتري تحت تاثیر فصل، شرایط جوي و تعطیلات قرار دارد.
محل :
اگر انتخاب محل به بازار هدف ارتباط دارد آنرا در این بخش از طرح تجاري وارد کنید. دلایل انتخاب خود را ذکر کنید. ماهیت همسایگان شما چیست، آیا این محل با تصویري که از کسب وکار موردنظر دارید منطبق است، در این منطقه رقابت در چه سطحی است، الگوي تردد و رفت وآمد چیست، وضعیت وشرایط اجاره یا خرید چیست، سابقۀ فعالیت محل موردنظر شما چیست، آیا ظرف چند ماه گذشته شرکتی در این منطقه ورشکست شده است (فعالیت خود را تغییر داده است)، اگر اینطور است ببینید آیا این امر به محل فعالیت ارتباطی داشته است یا خیر.
آیا منطقه اي که قصد دارید طرح خودر ا در آن اجراء کنید مبناي اقتصادي قوي و محکمی دارد، چه محل هاي دیگري را در نظر گرفته اید؟ اینها پرسش هایی هستند که می توانید آنها را در نظر بگیرید.
روندهاي صنعت :
به تغییرات صنعتی توجه کنید. تکنولوژي جدید محصولات جدیدي را به بازار عرضه می کند که خدمات جدیدي را خلق خواهند کرد. ژورنال هاي تجاري و گزارش هاي صنعتی منطقۀ خود را مطالعه کنید. نحوة تغییر بازار خود را پیش بینی کرده و آنچه را که می خواهید انجام دهید برنامه ریزي کنید.
اسناد مالی :
هم اکنون آماده هستید تا بخش سوم طرح خود را تهیه کنید. سوابق مالی براي نشان دادن گزارش ها و وضعیت مالی گذشته، حال و آینده (پیش بینی ها) بکار می روند. در این بخش اسناد اصلی را ذکر می کنیم که باید در طرح تجاري خود وارد کنید. در این بخش هم پروفرماها و هم گزارشهاي مالی واقعی آورده می شود. اگر این کارها به ترتیب ذیل انجام شوند کار شما ساده تر خواهد شد:
خلاصه اي از نیازهاي مالی :
- کاربرد وجوه استقراضی
- گزارش جریان تقدینگی (بودجه)
- پیش بینی سه ساله
- آنالیز سر به سر
- گزارش هاي عملکرد واقعی
- ترازنامه ها
- صورت درآمد (سود و زیان)
- کاربرد وام / سابقۀ مالی
- خلاصه اي از نیازهاي مالی
اگر براي دریافت وام اقدام می کنید قرض دهنده و سرمایه گذار نیازهاي کاري شما را ارزیابی خواهند کرد. آنها سه نوع سرمایۀ مورد استفاده را به شرح زیر تفکیک می کنند:
سرمایۀ کاري براي ارضاء نیازهاي مختلف که باید از طریق سرمایۀ نقدي و در طول سیکل کاري کامل بعدي (معمولاً یک سال) پرداخت شوند بکار می رود. سرمایۀ رو به رشد براي ارضاء نیازهائی بکار می رود که باید با سود مربوطه در یک دورة چند ساله پرداخت شوند. اگر به دنبال سرمایۀ روبه رشد هستید باید نحوة استفاده از سرمایه براي افزایش سود (به حدي که قادر به بازپرداخت وام در مدت چند سال باشید) را نشان دهید.
سرمایۀ مالی براي ارضاء نیازهاي همیشگی بکار می رود. با در نظر داشتن موارد فوق باید خلاصه اي از نیازهاي مالی خود تهیه کنید. این سند نشان می دهد که چرا براي دریافت وام اقدام می کنید وبه چه میزان وام نیاز دارید.
نحوه استفاده از وجوه استقراضی :
وام دهنده از شما می خواهد در مورد نحوة استفاده از مبلغی که می خواهید قرض بگیرید گزارشی ارائه کنید. شما باید توضیح دهید که چگونه می خواهیدوجوه استقراضی را خرج کنید. اطلاعاتی در تائید گفته هاي خود ارائه کنید.
باید مطمئن باشید که اطلاعات تائیدکننده به راحتی قابل فهم و بررسی براي مسئول وام دهنده اي که درخواست شما را بررسی می کند می باشد. اگر اطلاعات شما به شکل درست سازماندهی و مرتب نشده باشد درخواست شما به این دلیل ساده که مواد و مطالب یافت نشدند پذیرفته نمی شود. لازم است که فهرست مندرجات منظم و مرتبی تهیه کنید.
صورت جریان نقدینگی (بودجه) :
گزارش هاي جریان نقدینگی اسنادي هستند که برمبناي پول رایج به طرح تجاري شما معنا و مفهوم می دهند. آنها جریان نقدینگی ورودي و خروجی را در یک دورة زمانی نشان داده و براي طرح ریزي داخلی بکار می روند. اگر مدتی است که در این زمینۀ کاري فعالیت می کنید می توانید گزارش هاي کاري را همراه با مقادیر واقعی مربوط به درآمد و هزینۀ سال هاي قبل و تغییرات پیش بینی شدة دورة بعدي ترکیب کنید. اگر شغل جدیدي را شروع کرده اید باید نیازهاي مالی و پرداخت هاي نقدي خود را مشخص کنید. سود شما در پایان سال به تراز صحیح میان جریان هاي نقدي ورودي و خروجی بستگی دارد.
صورت جریان نقدینگی موارد زیر را مشخص می کند:
چه زمانی انتظار می رود نقدینگی دریافت شود.
انتظار می رود چه میزان نقدینگی دریافت شود.
چه زمانی نقدینگی بایدبراي پرداخت صورتحسابها و بدهی ها بکار رود.
چه میزان نقدینگی براي پرداخت هزینه ها لازم است.
همچنین این فاکتور به مدیر امکان می دهد تا منبع تغذیۀ مورد نیاز را مشخص کند (یعنی آیا این مبلغ از فروش و خدمات حاصل می شود یا باید آنرا از جایی قرض گرفت). اطمینان حاصل کنید که در پیش بینی هاي شما مبالغ قابل پرداخت و مدت زمان موردنیاز براي پرداخت توسط مشتري به حساب آورده شده است. گزارش جریان نقدینگی تنها به معاملات نقدي حقیقی ارتباط دارد و با استهلاك کالا یا دیگر اقلام هزینۀ غیرنقد سر و کاري ندارد.
صورت جریان نقدینگی را م ی توان براي هر دورة زمانی تهیه کرد. پیشنهاد می شود که این کار را در سال مالی کسب و کار خود انجام دهید. باید آنرا بر مبناي ماهیانه براي سال بعدي تهیه کرده و حداقل به صورت فصلی آنرا اصلاح کنید تا عملکرد دقیقی را ظرف سه ماه عملکرد قبلی نشان دهد. به هنگام تهیه صورت جریان نقدینگی تدوین چند بودجۀ مجزا مفید است. این بودجه ها به ترتیب زیر هستند:
1- بودجۀ هزینۀ فروش
2- بودجۀ هزینه هاي ثابت
3- بودجۀ هزینه هاي متغیر
دو گزارش کاري را می توان در عرضۀ گزارش جریان نقدینگی بکار برد.
منابع گزارش علمکرد نقدینگی: تمامی منابع مالی کسب و کار را شامل می شود.
میزان مبلغ نقدي که باید به ازاء گزارش عملکرد پرداخت شود: میزان موجهی که باید براي پرداخت هزینه ها و تعهدات صرف شود را مشخص می کند.
تذکر: باید در گزارش عملکرد پیش بینی هایی براي همان مقطع زمانی انجام شود (ماهیانه، فصلی یا سالیانه).
زمانیکه دو گزارش عملکرد را تهیه کردید می توانید اطلاعات را به صورت جریان نقدینگی خود انتقال دهید.
نحوه تکمیل صورت جریان نقدینگی :
ستون هاي عمودي صورت جریان نقدینگی معرف 12 ماه است و در انتها جمع ستون آورده شده است. ردیف هاي افقی این صورت مقادیر مربوط به منابع هر وجه نقد را نشان می دهند و مبلغ نقدي که باید پرداخت شود از دو گزارش عملکرد قبلی و بودجه هاي مجزا گرفته شده است. مقادیر پیش بینی شده براي هر ماه جریان نقدینگی و جریان هاي ورودي و خروجی کسب وکار شما را در در یک دورة یک ساله نشان می دهد. از ماه اول سیکل کاري شروع کرده و به ترتیب زیر به پیش بروید.
- تراز نقد اولیه (شروع) را پیش بینی کنید. آزا در اولین ماه سیکل کاري وارد کنید.
- دریافت هاي نقدي ماه اول را پیش بینی کنید.
- براي تعیین کل پول نقد، موجود تراز نقد اولیه و دریافت هاي نقدي را جمع بزنید.
- هزینه هاي بهرة مستقیم و غیر مستقیم ماه اول را پیش بینی کنید.
- مبالغ مربوطه به مالیات، دارایی هاي بلندمدت و بازپرداخت هاي وام را پیش بینی کنید. همچنین مبالغی را پیش بینی کنید که باید توسط مالکین پرداخت شود.
- کل هزینه ها و پرداختی ها را جمع کنید. این مبلغ کل نقدینگی پرداخت شده است.
- کل مبلغ نقد پرداختی را از کل نقدینگی موجود کسر کنید. نتایج را در تراز نقدي کسري وارد کنید. اگر نتیجه منفی است این مقدار را حتماً در داخل پرانتز قرار دهید.
- وام هایی که باید دریافت شود و سپرده مالی را پیش بینی کنید. به تراز نقدینگی / کسري اضافه کنید تا تراز نقدینگی نهایی بدست آید.
- تراز نقدینگی بدست آمده را به عنوان تراز نقدینگی ماه آینده در نظر بگیرید.
- این مراحل را در مورد ماه هاي دیگر تا ماه آخر سیکل کسب وکار انجام دهید.
براي کامل کردن ستون کل به ترتیب زیر عمل کنید:
1- تراز نقدي اولیه مربوط به ماه اول را در اولین محل مربوط به ستون کل وارد کنید.
2- مقادیر ماهیانۀ هر گروه را بصورت افقی اضافه کنید و نتیجه را در گروه کل مربوطه وارد کنید.
3- ستون کل را همچون روش ماههاي مجزا محاسبه کنید. اگر در محاسبات خود دقیق باشید تراز نقد منتهی به دسامبر دقیقاً با مجموع تراز نقد پایانی برابر خواهد بود.
تذکر: اگر کار شما جدید است باید پیش بینی هاي خود را عمدتاً بر مبناي تحقیق بازار و روندهاي صنعت انجام دهید. اگر شغل و کارشما جدید نیست می توانید از صورت هاي مالی سال هاي مالیاتی قبلی استفاده کنید.
آنالیز بودجۀ فصلی باید به صورت یک رکورد براي مقایسۀ صورت جریان نقدینگی (یا بودجه) با عملکرد حقیقی کارشما بکار رود. هدف از آن اینست که مشخص کند آیا شما در حدود پیش بینی هاي انجام شده کار می کنید یا خیر و به شما کمک می کند تا کنترل تمامی مراحل عملیات کاري خود را حفظ کنید. اگر آنالیز شما نشان می دهد که در برخی بخش ها از بودجه جلو افتاده اید باید با تعدیل صورت جریان نقد با کاهش برخی موارد آنرا جبران کنید. در صورت استفادة درست صورت جریان نقدینگی، ابزار ارزشمندي در رسیدن به اهداف مالی است.
پیش بینی درآمد سه ساله :
پیش بینی درآمد سه ساله صورت پروفرماي درآمد (صورت سود و زیان) است. تفاوت موجود با صورت جریان نقدي در این است که پیش بینی سه ساله تنها درآمد و هزینه هاي کسر کردنی را شامل می شود در حالیکه صورت جریان نقد تمامی منابع نقد و مبلغ نقدي را شامل می شود که باید پرداخت شود.
برخی دیگر از سرفصل های مهم جهت امکانسنجی و تهیه طرح توجیهی فنی و اقتصادی به شرح ذیل می باشد :
- منابع اطلاعات
- آنالیز نقطه سر به سر
- صورت هاي عملکرد حقیقی
- ترازنامه
- طبقه بندي ها
- شکل (فرمت)
- صورت درآمد (سود وزیان)
- سابقه مالی کسب و کار
- اسناد پشتیبانی
- و …
مراحل طرح توجیهی فنی و اقتصادی در یک نگاه
نخستین مرحله از فرایند بررسی توجیه پذیري هر طرحی مربوط به مطالعات بازار آن می باشد. هر طرحی با توجه به ماهیت آن داراي محصولات یا خدمات (که در حالت کلی محصول نامیده می شود )گوناگونی می باشد که هدف از اجراي آن طرح، ارائه محصول به بازار مصرف است .براین اساس پس از شناسایی بازارهاي مصرف محصول و تعیین بازار هدف مورد نظر بایستی به بررسی همه جانبه این بازار اهتمام ورزید. مهم ترین مواردي که در مطالعات بازار
طرح ارائه می گردد شامل تعیین آمار مربوط به میزان تولید، واردات، صادرات و مصرف محصول مورد نظر در طی سالهاي مختلف در کشور و همچنین پیش بینی این موارد در طی سالهاي آتی می باشد.
- مطالعه در خصوص نحوه گرفتن مجوزها
- مطالعه در خصوص تعیین سرمایه مورد نیاز
- مطالعه در خصوص شکل گیري سازمان و شرکاء
- مطالعه در خصوص منابع مالی و سخت افزاري و نرم افزاری
- مطالعات فنی طرح
- مطالعات بازار یابی طرح
مطالعات فنی طرح :
در بررسی هاي فنی ابتدا مکان سنجی ومتعاقب آن پس از بررسی هاي لازم در ویژگی هاي محصول و همزمان روش هاي مختلف تولید (محصول)، مناسب ترین تکنولوژي که با فرهنگ کاري و توانایی هاي بالقوه صنعت تناسب داشته باشد انتخاب و پیشنهاد می گردد.
- مکان یابی طرح ( شامل مواد اولیه، نیروي انسانی، بازار، قوانین و مقرارت،تسهیلات زیربنایی و اقلیم)
- مشخصات محصول (شامل اجزاي تشکیل دهنده، استاندارده ها)
- انتخاب تکنولوژي (نحوه انتقال فناوري، عوامل موثر در انتخاب تکنولوژي و…)
- انتخاب روش تولید محصول
- برآورد تقاضاي تامین نشده
- انتخاب ظرفیت طرح (ظرفیت متناسب با بازار هدف و تکنولوژي ، ظرفیت متناسب با نیاز اقتصادي و تامین منابع مالی و..)
- مشخصات فنی طرح (مشخصات فرایند تولید ، ظرفیت انتخابی، مشخصات محصول و…)
مطالعات بازار :
تجزیه و تحلیل بازار، مطالعه اي حساس و مهم براي تعیین دامنه سرمایه گذاري، برنامه تولید، ظرفیت کارخانه و فن آوري مورد نیاز بوده و در پاره اي از موارد می تواند در تعیین محل اجراي طرح نیز نقش بسزایی را ایفا نماید .پس از بررسی محصول، تقاضاي بالفعل و یا بالقوه که قابل تامین باشد مورد ارزیابی قرار گیرد . درمرحله بعد به جهت اینکه مبحث رقبا در تعیین شناخت و اندازه بازار هدف تاثیر گذار ا ست به ترتیب مورد مطالعه قرار گیرد ونهایتاً برنامه بازاریابی ارائه شود.
- اهداف و استراتژیهاي کلان سرمایه گذاري
- اهداف پروژه (تشریح ماموریت ها و قلمرو فعالیت، تعیین اهدف د ر قالب ملاحضات اقتصادي)
- شناخت محصول ( کالاي مصرفی، نیاز و خواسته، روش تولید و…)
- رقابت (رقابت مستقیم و غیر مستقیم در بازار، تجزیه و تحلیل رقبا، برتري ما نسبت به رقباو…)
- برآورد تقاضاي برآورد نشده
- تعیین بازار هدف( تشریح روش مطالعه بازار ، اندازه نسبی بازار،ویژگی هاي بازار هئق، موقعیت در بازر هدف و …)
- برنامه ریزي بازار یابی ( استراتژي قیمت، محصول ، توزیع، تبلیغات و ورود به بازار)
تعیین سرمایه مورد نیاز
1- تعیین سرمایه ثابت
2- تعیین سرمایه در گردش
محاسبات مالی
1- تهیه برنامه اجرایی از سال صفر تا زمان بهره برداري
2- تهیه برنامه اجرایی از زمان بهره برداري تا یک بازه زمانی مشخص
3- محاسبه قیمت تمام شده محصول و…
طرق تامین مالی و اطلاعات تسهیلات مالی
1- تامین منابع مالی :براي اجراي طرح از روش هاي ذیل پیش بینی شود:
2- سرمایه مجري طرح
3- تسهیلات بلند مدت
4- شراکت با اشخاص حقیقی یا حقوقی
5- تسهیلات اعطایی دولت
محاسبات اقتصادي
1- تجزیه و تحلیل سود و ضرر
2- محاسبه جریان نقدي تا زمان اجرا و …
دانلود فایل pdf کتاب آموزش و نمونه تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی
1- بخش اول : دانلود بخش اول کتاب آموزش تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی
2- بخش دوم : دانلود بخش دوم کتاب آموزش تدوین طرح توجیهی فنی و اقتصادی
بدون دیدگاه